Print this page

DE KAARSENMAAKSTER

De kaarsenmaakster van Bourtange heet Anita Moorman, alias Victoria, zij vertelt.....

Hallo, ik ben Anita, alias Victoria en sinds 1 november 2013 de kaarsenmaakster van Bourtange. Ooit leek het me leuk om iets creatiefs te doen voor mezelf en voor anderen, maar ik wist niet wat, totdat... ... ik de kaarsenmaker van Twente bezig zag, Bas Nuis van Twentekaars. Samen met een groep zag ik hem bezig kaarsen te dompelen en ik kan niet uitleggen wat er toen gebeurde.... het was.. KLIK.... dat is het! Lang heb ik met hem gesproken over het kaarsenmaken en over ambachten die verloren gaan. 

Voordat ik één kaars had gemaakt, waren de ketels gekocht, zó overtuigd was ik van het plezier dat ik hier in zou vinden. Ik heb me aangemeld voor de opleiding "kaarsenmaker" bij het Gildewerk en sindsdien veel kaarsen gemaakt en er alles over gelezen. 

Ik ben in 2007 begonnen met het maken van kaarsen en vond het fijn om dit plezier ook over te brengen op de kinderen tijdens een feestje. Ongelooflijk hoe trots ze naar huis gingen met hun éigengemaakte kaars! Al deze kinderen hebben mij het vertrouwen gegeven om mijn droom te verwezenlijken en de stap te zetten naar een heuse kaarsenmakerij, de kaarsenmakerij van Bourtange.

Naast kaarsenmaakster ben ik docent Nederlands in opleiding, in de weekenden en vakanties (wanneer het drukker is) ben ik in Bourtange. De rustigere dagen ben ik aan de studie of sta ik voor de klas. Zo is het mogelijk om het ambacht van kaarsenmaken te laten blijven bestaan, dit is ook de reden voor de beperkte openingstijden.